ODRASLI

.   .   .

U ODRASLOJ DOBI DJELUJEMO NA NASTALE POSLJEDICE (ZNAČI NA GUBITAK ILI POREMEĆAJ USVOJENOG JEZIKA I GOVORA), BILO MOŽDANIH TRAUMA, DEGENERATIVNIH BOLESTI CNS-A, VASKULARNIH LEZIJA, TUMORA I RAZNIH OBLIKA DEZINTEGRACIJE CNS-A.

U OSOBA S ORGANSKIM OŠTEĆENJIMA MOZGA MOGU NASTUPITI POREMEĆAJI OPAŽANJA, SMETNJE PAMĆENJA, ZAPAMĆIVANJA I SJEĆANJA, POREMEĆAJI PAŽNJE, TE SMETNJE ORIJENTACIJE.

POREMEĆAJI OPAŽANJA - radi se o nemogućnosti prepoznavanja osjetnih podražaja, te dolazi do agnozije - slušne, vidne. Može doći do pojava neologizama, tj. osoba ne nalazi riječ za određeni opažaj ili osjetnu kvalitetu opažanja - pa opisuje i stvara neku novu riječ.

SMETNJE PAMĆENJA, ZAPAMĆIVANJA I SJEĆANJA - prisutne su konfabulacije, kao nadomjestak nekom zaboravljenom događaju, zatim paramnezije, kao iskrivljena pamćenja za nove događaje. Radi se o nemogućnosti da se urezano opažanje sačuva u obliku tzv. engrama da bi se kasnije prizvalo kao sjećanje tj. ekforiranje starih engrama.

POREMEĆAJI PAŽNJE - formalni i sadržajni poremećaji mišljenja (koje je usko povezano uz verbalizaciju ili pisani izričaj), za koje u težim oblicima govorimo o potpunoj dezintegraciji sadržaja, bujici riječi, natrpavanjima - tako da osobu uopće ne razumijemo, te je takav govor prepun neologizama i konfabulacija.

ORIJENTACIJA - sposobnost razumijevanja zbivanja u okolini i shvaćanja vlastitih odnosa s okolinom i odnosa okoline prema vlastitoj osobi; smetnje orijentacije mogu se javljati kod izrazito umorne osobe, pri naglom buđenju, i ono se u pravilu nakon nekoliko sekundi vraća, ali kod nastupanja nekih moždanih oštećenja dolazi do trajne dezorijentacije.